Om Goldendoodle


Historien om Goldendoodle

Den originale Goldendoodle var en hybridkrysning av en Golden Retriever og en Puddel. Eksakt dato for første unnfangelse er ukjent. En håndfull oppdrettere dukket opp på slutten av 1990 tallet, og markedsførte denne nye rasen. Ideen om Goldendoodle var uten tvil inspirert av etableringen av Labradoodlen (har dens opprinnelse fra tidlig 80`tallet), og dens suksess som en kompatibel hund for en del mennesker som opplever milde allergier mot hunder. Dens nydelige pels med lavt til nesten ingen røytende pels var tilretrekkende for de som elsket temperamentet i Golden Retriveren, men ønsket ikke den mengden med hår eller allergener det medførte seg. Goldendoodle ble dermed etter hvert universell en hit.

En så en umiddelbar hengivenhet av standard Goldendoodle (en standardpuddle krysset med Golden Retriever), og etter hvert som rasen fortsatte å utvikle seg, ble forespørselen om forskjellige størrelser vanlig, og oppdrettere svarte. Rasens opphavsmenn skulle se på størrelsesvarianter for å imøtekomme ulike livsstiler. Goldendoodle er nå å finne i fire ulike kategorier: petite, mini, medium og standard. De er også å få i ulike pelstyper, farger og pelsmønster.

Goldendoodle er en ekstremt sosial, utadvendt, aktiv og ikke-aggressiv hund, som trives best å få være nær sin familie og eier. De har et stort ønske om å behage og lære, og er veldig lærevillige. Hver enkelt rase som Goldendoodle er krysset av (Golden Retriever og Puddel), skårer blandt de topp 4 av de 150 smarteste hundene. Goldendoodle er aktive, utrolig intelligente og ivrige etter å lære og tilfredsstille. De liker godt å få brukt seg og trenger en del mental stimulering i tilleggt i aktivitet. De er også svært omsorgsfulle og omgjengelige, og går som regel godt overens med de fleste typer dyr (da sosialisering og miljøtrening vil også være viktig). Sammen med med den lavt til nesten ingen røytende pelsen og denne typen temperament i hunden, har Goldendoodlen vist seg å være perfekte kandidater til å arbeide som servicehunder og være familiehund.

Hybridkraft - vil si de økte helsemessige fordelene ved å krysse to helt uavhengige raser sammen. Denne hybridkraften gir Goldendoodlen den helse og vitalitet som gjør at de gjennomsnittlig lever opp til enten en av sine foreldres raser. Det skal imidlertid understrekes at den generelle helse og vitalitet økes dramatisk når foreldrene har blitt genetisk testet, for de arvelige sykdommene som begge foreldrenes raser deler felles.

Underveis når doodle begynte å bli populær, ser en at det er kommet flere oppdrettere som fant interesse og begynte å krysse ulike raser med Puddelen for å tjene penger. Bekymringen rundt dette var at en del av disse oppdretterne unnlot å kvalitetssikre avlshundene ved å helseteste hundene, som ble på bekostning av valpene og deres ny eiere.

Goldendoodle er en hybridkross av Golden Retriever og Puddel, og har ulike genereasjoner. En første generasjons Goldendoodle er en F1 (50% Golden Retriever og 50% Puddel). En annen generasjons Goldendoodle F2 er en F1 krysset med F1 eller cross back som er en F1B (75% Puddel og 25% Golden Retriever). En multigenerasjons Goldendoodle er en krysning av to F1B eller to foreldre som er goldendoodler.

Oppdrettere av Goldendoodle som er medlem av GANA følger strenge regler og retningslinjer for oppdrett og utvikling av rasen. Alle valpene selges med avlssperre eller steriliseres. For å få kjøpe en avlsrettighet hos GANA, må man godta strenge etiske regler og retningslinjer. Alle hunder som skal bli brukt i avl, blir helsetestet og gemyttet blir vurdert nøye før en avler på den.

Et annet viktig kriterie for å drive oppdrette gjennom GANA, er at alle valpekjøpere skal vurderes svært nøye og at oppdretteren skal ta ansvar dersom det senere blir nødvendig med en omplassering. Alle valper blir solgt med 2 års helsegaranti, som vil si at arvelige sykdommer som har gitt symptomer på hunden før fylte 2 år, kan utløse garantien og oppdretter vil bekoste opp til kjøpesummen.